Magnézium askorbylfosfát/askorbyltetraizopalmitát na kozmetické použitie

Kyselina etylaskobová 1

Vitamín C pôsobí preventívne a lieči kyselinu askorbovú, preto je známy aj akokyselina askorbováa je to vitamín rozpustný vo vode.Prírodný vitamín C sa väčšinou nachádza v čerstvom ovocí (jablká, pomaranče, kivi atď.) a zelenine (paradajky, uhorky, kapusta atď.).V dôsledku nedostatku kľúčového enzýmu v poslednom kroku biosyntézy vitamínu C v ľudskom tele, a to1,4-laktónoxidáza kyseliny L-glukurónovej (GLO),vitamín C treba prijímať z potravy.

Molekulový vzorec vitamínu C je C6H8O6, čo je silné redukčné činidlo.Dve enolové hydroxylové skupiny na 2 a 3 atómoch uhlíka v molekule sa ľahko disociujú a uvoľňujú H+, čím oxidujú za vzniku dehydrogenovaného vitamínu C. Vitamín C a dehydrogenovaný vitamín C tvoria reverzibilný redox systém, ktorý má rôzne antioxidačné a iné funkcie a hrá dôležitú úlohu v ľudskom tele.Pri aplikácii v oblasti kozmetiky má vitamín C funkcie, ako je bielenie a podpora tvorby kolagénu.

Účinnosť vitamínu C

1680586521697

bielenie kože

Existujú dva hlavné mechanizmy, ktorýmivitamín Cmá bieliaci účinok na pokožku.Prvým mechanizmom je, že vitamín C môže redukovať tmavý kyslíkový melanín počas procesu výroby melanínu na redukciu melanínu.Farba melanínu je určená štruktúrou chinónu v molekule melanínu a vitamín C má vlastnosť redukčného činidla, ktoré môže redukovať štruktúru chinónu na fenolovú štruktúru.Druhým mechanizmom je, že vitamín C sa môže podieľať na metabolizme tyrozínu v tele, čím sa znižuje premena tyrozínu na melanín.

antioxidant

Voľné radikály sú škodlivé látky produkované reakciami tela, ktoré majú silné oxidačné vlastnosti a môžu poškodiť tkanivá a bunky, čo vedie k sérii chronických ochorení.Vitamín Cje vo vode rozpustný lapač voľných radikálov, ktorý dokáže eliminovať voľné radikály, ako sú – OH, R – a O2- v tele, pričom hrá dôležitú úlohu v antioxidačnej aktivite.

Podporovať syntézu kolagénu

V literatúre sa uvádza, že denná lokálna aplikácia prípravkov obsahujúcich 5 % kyseliny L-askorbovej do kože môže zvýšiť hladiny expresie mRNA kolagénu typu I a typu III v koži a hladiny expresie mRNA troch typov invertáz, karboxykolagenázy. , aminoprokolagenáza a lyzínoxidáza sa tiež zvyšujú v podobnom rozsahu, čo naznačuje, že vitamín C môže podporovať syntézu kolagénu v koži.

Prooxidačný účinok

Okrem antioxidačných účinkov má vitamín C v prítomnosti kovových iónov aj prooxidačný účinok a môže spôsobiť oxidáciu lipidov, proteínov a poškodenie DNA, čím ovplyvňuje expresiu génov.Vitamín C môže redukovať peroxid (H2O2) na hydroxylový radikál a podporovať tvorbu oxidačného poškodenia redukciou Fe3+na Fe2+ a Cu2+na Cu+.Preto sa neodporúča dopĺňať vitamín C ľuďom s vysokým obsahom železa alebo ľuďom s patologickými stavmi súvisiacimi s preťažením železom, ako je talasémia alebo hemochromatóza.

Askorbyl tetraizopalmitát


Čas odoslania: 10. apríla 2023